tisdag 19 mars 2013

Aschkenaziska latkes (rårakor)


Latkes är ett klassiskt recept som ofta tillagas under högtiden chanukkah. Man kan säga att latkes är ett judiskt svar på den traditionella rårakan. Personligen tycker jag att latkes är riktigt gott att äta. Varje år när min mamma tillagat dem har hela familjen samlats för att vi alla varit så förtjusta i dem. Även om detta var första gången jag tillagade Latkes själv tycker jag inte att det var så svårt. Det tar ca 1-2 timmar beroende på hur snabb man är med stekningen. Vill ni veta mer om channukah kan ni följa länken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Chanukka. 

Ingredienser

·       6 stora potatisar
·       1 finhackad gul lök
·       3 msk vetemjöl
·       2 ägg
·       2 tsk salt
·       1 krm mald svartpeppar
·       2 msk olja till stekning

Så här gör du:
1.    Skala och riv potatisen fint. Låt den stå en stund, men inte för länge, då mörknar potatisen.
2.    Häll därefter av så mycket som möjligt av det vatten som tillkommit av den rivna potatisen.
3.    Blanda den rivna potatisen med lök. Tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar.
4.    Hetta upp en stekpanna med lite olja. Lägg i 3-4 klickar smet åt gången, varje latkes bör bestå av ca 0,5 dl smet. Bred ut smeten så att den blir lika tunn i alla kanterna. Stek dem tills de blir gyllenbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar