onsdag 13 mars 2013

Jemenitisk helba (kaka)



Denna kaka är en väldigt söt jemenitisk kaka som äts i många jemenitiska hem. Den var inte så svår att baka till skillnad från många av de andra jemenitiska recept jag gjort. Men med facit i hand rekommenderar jag dig att ta mindre av sockerlösningen för att få en mildare smak. Annars är den väldigt bra att ha liggandes hemma i frysen och ta fram några bitar av då du får gäster, eller som en liten kaka till eftermiddagskaffet då det blir väldigt mycket av den.

Ingredienser
  • 2 msk hela bockhornsklöver
  • 3 koppar mannagryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk anis (pulver eller krossade frön)
  • 2 tsk kanel
  • ½ dl socker
  • ½ dl kokos flingor
  • 4 tsk bakpulver
  • ¼ kopp olja
  • ¼ kopp extra jungfruolja/olivolja 
  • 1 ½ tsk jäst + 1 tsk socker + ½ kopp varmt vatten (37 grader varmt), blanda, täck över och ställ åt sidan så att skum bildas.
  • Sockerlag (2 dl socker, 1 kopp varmt vatten,1 tsk citronsaft, 1 kanelstång)
    Så här gör du: 

  1. Tvätta bockhornsklövern, lägg i en kastrull, tillsätt en kopp varmt vatten och låt koka på hög värme. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter.
  2. Förbered jästblandningen (som nämns i ingrediensförteckningen).
  3. Blanda under tiden mannagryn, mjöl, socker, kokosflingor, bakpulver, kanel och anis.
  4. Tillsätt olja till mjölblandningen. Blanda väl genom att gnugga med händerna.
  5. Tillsätt jästblandningen. OBS! Vattnet som ska blandas med jästblandningen ska enbart vara varmt, inte kokande. 
  6. Sila bort vattnet från bockhornsklövern utan att kasta bort det. Tillsätt därefter fröna till mjölblandningen och blanda.
  7. Ta sedan det resterande vattnet för att arbeta fram en smet som varken är för torr eller klibbig.
  1. Överför degen till en smord rektangulär form, min hade måtten 25x35 cm, och tryck ut längs kanterna så att hela plåten täcks. Skär den sedan i diamantformade bitar. 
  2. Täck över och låt vila på varm plats i minst en timme.
  3. Förbered under tiden sockerlösningen genom att blanda ingredienserna. Koka upp och sänk sedan, låt sjuda i 10 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
  4. Grädda kakan i mitten av ugnen på 200° i ca 25-30 minuter eller tills den får en gyllene färg.
  5. När kakan gräddats färdigt i ugnen tas den ut och sockerlösningen hälls över. Låt stå i minst 20 minuter för att kakan ska kunna absorbera lösningen. 
Redo att serveras! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar