Denna
kaka är en väldigt söt jemenitisk kaka som äts i många jemenitiska hem. Den var inte så svår att baka till
skillnad från många av de andra jemenitiska recept jag gjort. Men med facit i hand
rekommenderar jag dig att ta mindre av sockerlösningen för att få en mildare smak. Annars är den väldigt bra att ha liggandes hemma i frysen och ta fram
några bitar av då du får gäster, eller som en liten kaka till eftermiddagskaffet då det blir väldigt mycket av den.
Ingredienser
Ingredienser
- 2 msk hela bockhornsklöver
- 3 koppar mannagryn
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 msk anis (pulver eller krossade frön)
- 2 tsk kanel
- ½ dl socker
- ½ dl kokos flingor
- 4 tsk bakpulver
- ¼ kopp olja
- ¼ kopp extra jungfruolja/olivolja
- 1 ½ tsk jäst + 1 tsk socker + ½ kopp varmt vatten (37 grader varmt), blanda, täck över och ställ åt sidan så att skum bildas.
- Sockerlag (2 dl socker, 1 kopp varmt vatten,1 tsk citronsaft, 1 kanelstång)
Så här gör du:
- Tvätta bockhornsklövern, lägg i en kastrull, tillsätt en kopp varmt vatten och låt koka på hög värme. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter.
- Förbered jästblandningen (som nämns i ingrediensförteckningen).
- Blanda under tiden mannagryn, mjöl, socker, kokosflingor, bakpulver, kanel och anis.
- Tillsätt olja till mjölblandningen. Blanda väl genom att gnugga med händerna.
- Tillsätt jästblandningen. OBS! Vattnet som ska blandas med jästblandningen ska enbart vara varmt, inte kokande.
- Sila bort vattnet från bockhornsklövern utan att kasta bort det. Tillsätt därefter fröna till mjölblandningen och blanda.
- Ta sedan det resterande vattnet för att arbeta fram en smet som varken är för torr eller klibbig.
- Överför degen till en smord rektangulär form, min hade måtten 25x35 cm, och tryck ut längs kanterna så att hela plåten täcks. Skär den sedan i diamantformade bitar.
- Täck över och låt vila på varm plats i minst en timme.
- Förbered under tiden sockerlösningen genom att blanda ingredienserna. Koka upp och sänk sedan, låt sjuda i 10 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
- Grädda kakan i mitten av ugnen på 200° i ca 25-30 minuter eller tills den får en gyllene färg.
- När kakan gräddats färdigt i ugnen tas den ut och sockerlösningen hälls över. Låt stå i minst 20 minuter för att kakan ska kunna absorbera lösningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar