måndag 11 mars 2013

Jemenitisk hilbe (sås)



Hilbe som är en stor del av den jemenitiska matkulturen, görs på bockhornsklöver. Vanligtvis tillsätter man den i soppor och annan mat för att ge maten det där lilla extra. Det kan jämföras med amerikanarnas användning av ketchup och salsa! Tyvärr hade jag själv ingen tillgång till malen bockhornsklöver utan enbart hel, vilket gav ett annat resultat än önskat. Så för er som vill pröva på detta rekommenderar jag er att köpa malen istället. Självaste receptet var väldigt enkelt till skillnad från många andra jemenitiska recept jag prövat på. 

 Ingredienser 
  •    2 msk malen bockhornsklöver 
  •   8 dl vatten
  •   Pressad juice från tre citroner
  •   ½ krm salt
  •   1 riven tomat
Så här gör du:
  1. Lägg bockhornsklövern i en medelstor skål och tillsätt 8 dl vatten. Låt stå över natten eller i minst åtta timmar.
  2. Häll av vattnet utan att bockhornsklövern följer med.
  3. Tillsätt citronjuice och salt och vispa för hand i en eller två minuter tills en skummande konsistens bildas.
  4. Placera ett rivjärn över skålen och riv tomaten direkt ner i skålen, vispa därefter samman allt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar